Dnevna soba na točkovima

Bez autora
Oct 17 2010

Minivanovi nikada ne bi pobedili na izboru za „mis automobil“, već bi zauvek ostali u grupi simpatičnih, pametnih takmičara čija lepota dolazi iznutra. Zbog toga su višenamenska vozila (MPV) dugo bila noćna mora za dizajnere koji su ih iz osvete odrađivali jednom rukom. Napred i nazad branici i svetla, u sredini kocka, i gotovo. Slika o minivanovima i danas bi sigurno ostala nepromenjena, da sve veći broj kupaca nije poželeo da sedi za volanom prostranog i bezbednog porodičnog automobila koji ne liči na sudaraljke iz lunaparkova. Najnoviji odgovor stigao je iz „Mazde“, koja je posle pet godina i 180.000 prodatih primeraka samo u Evropi, predstavila drugu generaciju sedmoseda „mazda 5“ koju smo imali priliku da testiramo u okolini Minhena. Nova „mazda 5“ pored nove šasije nudi i ergonomičniju kabinu i agresivan dizajn, na granici sportskog. Zadnji deo je kompletno renoviran sa krovnim spojlerom, dvodelnim svetlima i velikim vratima. Kabina je zadržala sve dobre karakteristike još aktuelne prve generacije - prostranost, brojne pregrade za sitnice i lagano rukovanje sedištima pomoću sistema „karakuri“ nazvanog po mehaničkim lutkama za čaj iz 17 veka.

Dnevna soba na točkovimaMinivanovi nikada ne bi pobedili na izboru za „mis automobil“, već bi zauvek ostali u grupi simpatičnih, pametnih takmičara čija lepota dolazi iznutra.

Zbog toga su višenamenska vozila (MPV) dugo bila noćna mora za dizajnere koji su ih iz osvete odrađivali jednom rukom. Napred i nazad branici i svetla, u sredini kocka, i gotovo. Slika o minivanovima i danas bi sigurno ostala nepromenjena, da sve veći broj kupaca nije poželeo da sedi za volanom prostranog i bezbednog porodičnog automobila koji ne liči na sudaraljke iz lunaparkova.

Sportski dizajn

Najnoviji odgovor stigao je iz „Mazde“, koja je posle pet godina i 180.000 prodatih primeraka samo u Evropi, predstavila drugu generaciju sedmoseda „mazda 5“ koju smo imali priliku da testiramo u okolini Minhena. Nova „mazda 5“ pored nove šasije nudi i ergonomičniju kabinu i agresivan dizajn, na granici sportskog. Zadnji deo je kompletno renoviran sa krovnim spojlerom, dvodelnim svetlima i velikim vratima. Kabina je zadržala sve dobre karakteristike još aktuelne prve generacije - prostranost, brojne pregrade za sitnice i lagano rukovanje sedištima pomoću sistema „karakuri“ nazvanog po mehaničkim lutkama za čaj iz 17 veka.

„Karakuri“ sistem

Japanci kažu da reč „karakuri“ nije prevodiva na druge jezike i da simbolizuje nešto neočekivano, odnosno iznenađenje. Naime, otvaranjem kliznih vrata prvo što ćete primetiti je da u drugom redu sedišta ima samo dva mesta. Treće je, međutim, skriveno ispod sedeće površine sedišta iz vozača i, po potrebi, izvlači se jednim potezom.

„Mazda“ bi trebalo da više pažnje u marketinškoj kampanji za „peticu“ pokloni upravo revolucionarnom „karakuri“ sistemu. Takođe, preklapanjem naslona drugog i trećeg reda sedišta dobija se ravan pod. „Mazdu 5“ odlikuju i klizna zadnja vrata sa obe strane, kojima sada mogu da se pohvale i rivalski „folksvagen turan“ i „ford grand C-maks“. Klizna zadnja vrata su najbolji prijatelj vozača i putnika na zakrčenim parkinzima i ulicama jer maksimalno olakšavaju ulazak i izlazak iz automobila.

Dva benzinca

Inženjeri su dosta radili i na voznim karakteristikama „mazde 5“ koja je postala stabilnija i, zašto da ne kažemo, zabavnija. Kupcima se, međutim, na početku nude samo dva benzinca, dok je tek za februar najavljena premijera osveženog 1,6-litarskog dizelaša (115 KS), urađenog u saradnji s „Fordom“ i grupacijom „Pežo-Sitroen“. Prvo smo isprobali 1,8-litarski sa 115 KS, koji je zbog skromnog obrtnog momenta (165 Nm) i velike težine „mazde 5“ pokazao određene slabosti, naročito prilikom ubrzanja. Dvolitraš sa 150 KS je svakako bolji izbor jer pored mirnije, tiše i komfornije vožnje nudi i manju potrošnju (8,3 litara u odnosu na prosečnih 9,7 litara slabijeg benzinca). Oba su povezana s šestostepenim ručnim menjačem, dok se snažniji isporučuje sa standardnim „i-Stop“ sistemom. Prodaja u Srbiji počinje narednog meseca, kada ćemo saznati i cenu. Obećanje je da će cena ostati na nivou još aktuelnog modela, ali da će standardna oprema biti bogatija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik